Service-Now Nedir ?

0
(0)

ServiceNow nedir?

ServiceNow, kurumsal süreçleri otomatikleştiren ve etkileyici kullanıcı deneyim sunan bulut tabanlı bir SaaS (Software as a service) platformdur.

ITSM süreçleri gibi takibi zor işler için otomatikleştirilmiş iş akışları hazırlayabileceğiniz , kolay raporlanabilir ve sürdürülebilir kapsamlı bir geliştirme ortamı sunar.

Servicenow sayesinde bir kurumun her noktasına ulaşabilirsiniz. Bu sayede insan kaynaklarından bilgi teknolojilerine, müşteri hizmetlerinden, pazarlamaya, hukuka, finansa kadar her departmanın, bilgileri analiz edip bunlara göre hareket edebileceği, çevrimiçi bir veritabanına bağlanmasını sağlamış olursunuz.

ServiceNow ile eski ve manuel çalışma yöntemleri dijital iş akışlarına dönüştürülür.

Hizmet talep etmeyi, rutin görevleri otomatikleştirmeyi veya diğer departmanlarla etkileşimi hızlı ve kolay hale getirir.

Diğer bir deyişle ServiceNow, tüm servis departmanlarının çalışanlara sundukları hizmetlere kolayca erişebilecekleri bir platform sağlamaktadır.

Bir kaç küçük örnek vermek gerekirse;

  • Kiralama yapmak için bir satın alma talebi oluşturabilirsiniz,
  • Bir iş görüşmesi için bir toplantı odası ayırtabilirsiniz,
  • Ağınızdaki tüm cihazları ve ilişkilerini görebilirsiniz,
  • Hukuk departmanından bir sözleşme incelemesi isteyebilirsiniz,
  • İK tarafında çalışan işe alım sürecini başlatabilirsiniz,
  • BT’den yeni bir iPhone talep ededebilirsiniz,
  • Ve çok daha fazlası!

ServiceNow platformu ile gelen componentler

ServiceNow’ı küçük başlıklarla anlatmak gerekirse..

İşi herkes için kolaylaştırın — ServiceNow, kullanıcılara sezgisel bir mobil deneyim sunar. İnsanların günlük hayatlarında kullanmaya alıştıkları uygulamalara çok benzer kullanıcı deneyimi yaşatır. Ortak veri modeli ve tasarımı ile şirket genelinde herkesi tek bir noktadan en kolay şekilde hedefine ulaştırır.

Her zaman erişilebilir — ServiceNow, her zaman kullanılabilir, yüksek performanslı, kurumsal düzeyde bir bulut hizmetine sahiptir. ServiceNow ile kendi veri tabanınız ve uygulama setiniz olur. Bu, herhangi bir ServiceNow müşterisinden bağımsız olarak çalıştığınız anlamına gelir. Veri merkezleri dünyanın her yerinde bulunur ve planlı bakım sırasında bile erişimin her zaman kullanılabilir olmasını sağlar. ServiceNow son 3 yıl içinde ortalama toplam kullanılabilirliğinde %99,8’e ulaştı. ServiceNow bulut sunucunuz üzerinde çalışırken hiçbir şey fark etmezsiniz. Performans aynı kalır.

Tek veri kaynağı ve arayüz — Yalnızca tek bir veri kaynağı kullanan ServiceNow, şirket genelindeki ölçümlere, görevlere, hizmetlere, varlıklara, kişilere, konumlara ve bilgilere tek bir kullanıcı portalından erişmeyi ve bunlardan yararlanmayı mümkün kılar.

Güvenli ve uyumlu —güvenlik, gizlilik ve uyumluluk, boyutu ne olursa olsun tüm kuruluşlar için hayati önem taşır. ServiceNow platformu, güvenli ve güvenilir bir ortamda uygulamalarınızın yanı size özel uygulamaları ve uygulama entegrasyonlarını destekleyen sektör lideri özellikler ve hizmetler sağlar.

Kodsuz geliştirme — Tüm iş süreçlerini otomatikleştirmek için özel olarak tasarlanmış olan BT dışı çalışanlar  kodsuz, düşük kodlu ve pro-kodlu araçlar kullanarak ServiceNow’u yapılandırabilir. Yükseltme işlemleri, yapılandırmayı olumsuz etkilemeden ürün sürümlerine, yamalara ve düzeltmelere izin vererek, yaptığınız değişikliklerin uzun vadeli kararlılığını sağlamaya yardımcı olur.

Raporlama — Ölçebildiğiniz şeyi iyileştirebilirsiniz.

ServiceNow raporlama konusunda çok esnek bir yapıya sahiptir. Bir çok raporlama tipi hazırlayıp paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda dashboard hazırlayabilir, zamanlanmış rapor gönderimleri yapabilirsiniz.

İş akışları —Talepler, onayları, istekleri veya etkinlikleri içeren yanıtları veya kararları doldururken ve beklerken zaman kaybederiz.

İş akışlarına dönüştürülebilen ve otomatikleştirilebilen bu süreçler sonuçları beklerken sıkıcı, tekrarlayan işleri ortadan kaldırmış olur.

ServiceNow ile BT memnuniyetini ve üretkenliğini artırmak için rutin eylemleri otomatikleştirebilirsiniz.

Özel geliştirmeler—ServiceNow platformunu bir framework gibi kullanıp ihtiyacınıza özel uygulamaları rahatlıkla geliştirebilirsiniz.

ServiceNow ile IT ve diğer departmanlar uyum içinde çalışabilirler.

 

 

 

 

 

ServiceNow’da Güvenlik

 

[su_table responsive=”yes”]

ISO/IEC 27017:2015

ISO/IEC 27001:2013

ISO/IEC 27018:2019

ISO/IEC 27701:2019

SSAE 18 SOC 1 and SOC 2 Reports

BSI Cloud Computing Compliance Controls Catalog (C5) Standard

APEC Privacy Recognition for Processors (PRP)

ISMAP Cloud Service

FedRAMP High P-ATO For US Government Entities and Providers

DoD IL4 PA For US DoD and IC Entities

DoD IL5 for the National Security Cloud

Multi-Tier Cloud Security Standard for Singapore (MTCS) Level 3

ASD IRAP assessed for OFFICIAL and PROTECTED Cloud Services

Government of Canada GC Cloud Provider

AICPA SOC 2 TSC + HITRUST CSF

UK Cyber Essentials Plus Certification

Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3

[/su_table]


 

İlk yazdığım versiyon

Bence ” Service-Now Nedir ? ” sorusunun cevabı “Service-Now derya denizdir.” demek geliyor içimden. Peki neden?

Service-Now Amerika kökenli bir firma olup IT Service Management (ITSM) uygulaması olarak piyasaya çıkarttığı ürün ile aynı adı taşımaktadır. Bu Uygulama ilk etapta ITSM ürünü olarak piyasaya giriş yapsa da artık Service Management (SM) olarak kendini ispat etmiş ve büyük kuruluşlarca tercih edilir konuma gelmiştir. ITIL kütüphanesi ile tam uyumlu olması ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre geliştirilmeye çok müsait bir yapısı olması sebebi ile kısa sürede Service Management tool’ları arasında ilk sırada yerini almıştır. Bu yazımda size Service-Now’un bazı modülleri hakkında Türkçe içerikli olarak bilgi vermeye çalışacağım.

 

Service-Now’da kullanabileceğiniz bazı modüller:

Incident Management (Kesinti yönetimi):

Kesinti yönetimi ile ilgili süreçlerin yönetildiği modüldür. Kullanıcı yaşadığı sorun ile ilgili çağrısını açar ve ilgili gruplara aktarılması, SLA ve OLA takipleri, çözümler burada kayıt altına alınır. Genelde Incident Manager rolüne sahip bir kişi tarafından analizi yapılır.

Knowledge Management (Bilgi/Doküman yönetimi):

Kesinti ve Problemlerin çözümleri ile ilgili bilgi bankası oluşturulabilir, Incident, Change v.s. modüllerle ilişkilendirilebilir.

Problem Management (Problem yönetimi):

Kök nedeni belli olmayan kesintilerin yönetildiği modüldür. Genel olarak Problem L2 seviyesinde açılması önerilir ve Problem Manager rolüne sahip kişi tarafından onaylanarak süreç takibe alınır.

Change Management (Değişiklik yönetimi):

Her türlü değişiklik süreçlerinin yönetildiği bölümdür. ITIL standartları ile tam uyumludur.

Request Fulfillment (Talep yönetimi):

Kullanıcı taleplerini karşılandığı modüldür. Form tasarımları açısından çok esnek bir yapıya sahiptir. Oluşturulan formlar Workflow’lar (Akışlar) ile otomatize edilebilir. Yönetilmesi ve işletilmesi çok esnektir.

Document Management (Doküman yönetimi):

Dokumanları revizyonlamak , onay silsilesine sokmak ve yayınlamak için kullanılan modüldür.

Asset Management (Varlık/Zimmet yönetimi):

Kişisel bilgisayarlardan yazılımlara, telefonlardan lisanslara tüm varlıklarınızın takibini yapabileceğiniz modüldür.

Legal Management (Hukuk süreçleri yönetimi):

Bu modül ekstra ücret gerektirebilir. Avukatlık işlemlerinin takibi, taleplerin oluşturulması, sözleşmelerle ilişkilendirilmesi için kullanılır. Veriler Request tablosundan farklı bir alanda tutulduğundan yetkilendirme sistemi ayrıca yapılabilir.

Contract Management (Sözleşme yönetimi):

Sözleşme takip modülüdür.

3th Party Geliştirmeler:

Dünyanın çeşitli yerlerinden Service-Now kullanıcılarının veya global firmaların geliştirdiğini eklentileri paylaştıkları bir platform mevcuttur. Böylece bazı projelerde zaman harcamadan ihtiyacınız olduğu geliştirmeye-çözüme ücretli veya ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

https://share.servicenow.com

https://store.servicenow.com

 

Az önce bahsettiğim gibi Service-now derya deniz bir uygulamadır. Bu modüller sadece kullanabileceklerinizden bir kaç tanesi, sonraki yazılarımda bu modülleri detaylı anlatacağım. Şunu da belirmek isterim ki her modül başlı başına sayfalarca anlatılmayacak kadar yeteneklere sahiptir. Ben size ufak ve çarpıcı örneklerle Service-Now’da neler yapabileceğiniz hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım.

Yukarıda bahsi geçen bazı başlıklar için DijitalTurk’de önceden yayınladığım yazılar:

ITIL Nedir 1

ITIL Nedir 2

Size yardımcı olabilecek bağlantılar:

Wiki.Service-Now.com 

Ayrıca https://developer.servicenow.com adresinden geçici bir instance alıp inceleyebilirsiniz.

 

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?

Değerlendirmek için yıldızlara tıklayın.

Ortalama puan 0 / 5. Toplam oy: 0

Bu yazıyı henüz kimse değerlendirmemiş. İlk siz oy verin !

Bu yazıyı faydalı bulmadığınız için çok üzüldük.

Görüşleriniz bizim için çok değerli.

Nasıl daha faydalı bir yazı hazırlayabiliriz?