ITIL Nedir ?

0
(0)

ITIL (IT Infrastructure Library – BT Altyapı Kütüphanesi), BT Servislerini yönetmede ayrıntılı ve yapısal en iyi uygulama örnekleri serisidir.

ITIL, 80’lerin sonunda İngiltere Ticaret Bakanlığı (OGC – Office of Government Commerce) tarafından geliştirilmiştir. Süreç yaklaşımı sayesinde ITIL müşteri, tedarikçi, BT bölümü ve kullanıcıları arasında başarılı bir şekilde iletişim kurulmasını mümkünkılmaktadır. İngiltere ve Hollanda da hızlı uyumu ile, şimdi ITIL dünya çağında kullanılan ve tanınan bir iş standardı haline gelmiştir.

ITIL Servis yönetimi kavramlarını tanımlayan, sağlanan servisleri en iyi şekilde sürdürmek için rehberlik eden ve kullanıcılarına servis sağlama süreçlerini detaylandıran kitaplardan oluşur. ITIL bir anahtar teslim çözüm değildir buna karşın ITIL’ı benimseyerek servis yönetiminde ortak terminolojiyi kullanabilir ve organizasyonel süreçlerinizi tecrübe edilmiş süreç örnekleri ile profesyonelleştirebilirsiniz. ITIL yaklaşımının servis yönetimi süreçlerine nasıl uygulanacağı her organizasyon tarafından kendi kültürüne, yapısına ve teknolojisine göre belirlenmelidir.

Infratech & ITIL
Infratech, Spectra Servis Masası ile ITIL yaklaşımını servis yönetimi süreçlerine aşağıdaki maddeler ile sağlamaktadır;

Envanter Yönetimi
BT ortamı varlıklarının (donanım, yazılım, network, dökümantasyon, bağlı iş sistemleri) tanımlanması, detaylarının saklanması, geçmişinin izlenmesi ve raporlanmasından sorumludur.

Olay Yönetimi
Sağlanan servislerdeki kesintilerin iş süreçlerine minimum ters etki yansıtması amacıyla ilk hedefi oluşan sorunların biran önce giderilmesidir. Bu esnada organizasyon dahilindeki iş akşına bağlı kalarak süreç içerisindeki kaliteden emin olunur.

Problem Yönetimi
Olayların altındaki gerekçeleri tanımlama, aksayan servisleri zaman içerisinde onarma veya mükerrer sorunların gelecekte yeniden oluşmasını engelleyecek kalıcı çözümler üretir.

Değişim Yönetimi
Problem yönetiminin ortaya koyduğu gerekçeleri ortadan kaldırmak için alt yapıda yapılması gereken değişikleri planlamak ve bu değişikliklerin altyapıdaki ters etkisini indirgemeyi hedefler.

Servis Seviye Yönetimi 
Müşteri ile servis sağlayıcı arasında anlaşılan kriterleri, servis sağlayıcının kendi içerisindeki operasyonel kriterlerini ve servis sağlayıcısı ile alt yüklenici arasında anlaşılan kriterlerin ölçülmesini mümkün kılar.

Servis Masası
Servis Masası, servis sağlayıcısı ve müşterileri arasındaki tek iletişim noktasıdır. Servis Masası, olay kayıtlarını ve servis isteklerini alır ve bunların takibini üstlenir.

Infratech çözümlerinin, BT envanter optimizasyonunun ve servis yönetim süreçlerinin kullanımının birleştirilmesi firmalara;

  • Bilgiyi tek depoda merkezileştirmeyi

  • Altyapının ve kaynakalrın kullanımının artırılması

  • BT takımının etkinliğinin artırılması

  • Görev tekrarından kurtulmak

  • Kullanıcı servis ve destek ücretlerinin kısıtlanması

  • BT projelerinin teslim tarihlerine saygının garantilenmesi

  • Organizasyonun gerçek ihityaçlarının sağlanması

  • Anahtar etmenlerin rollerinin ve süreçlerin dökümente edilmesi

  • Anahtar etmenlerin otomatikleştirilmesi

NEDEN ITIL?

ITIL ‘ı seçmek demek:

Bütün Dünyada 20 yıllık BT Servis Yönetim tecrübesinin paylaşılması

  • Eğitim ve seritfikasyon

  • itSMF Forum (kullanıcı grupları)

Test edilmiş ve onaylanmış süreçlerin uyarlanmasında zaman kazandırması

  • Süreçler

  • Yönetim kuralları

  • İş tanımları

Ortak çatı referanslı anahtar etmenlerin arasındaki diyaloğun sağlanması demektir.

kaynak ; http://www.infratek.com.tr/tr/itil_danismanligi.htm

Bu yazıyı faydalı buldunuz mu?

Değerlendirmek için yıldızlara tıklayın.

Ortalama puan 0 / 5. Toplam oy: 0

Bu yazıyı henüz kimse değerlendirmemiş. İlk siz oy verin !

Bu yazıyı faydalı bulmadığınız için çok üzüldük.

Görüşleriniz bizim için çok değerli.

Nasıl daha faydalı bir yazı hazırlayabiliriz?